East Side Gallery, ce a mai rămas din Zidul Berlinului

East Side Gallery este cea mai lungă galerie de artă (urbană) în aer liber - 1,3 kilometri din fostul Zid al Berlinului, acoperiți de graffiti. Este una dintre cele trei mari porțiuni de Zid rămase în picioare, celelalte aflându-se la Memorialul Zidului, Memorial der Berliner Mauer, de pe Bernauer Straße, iar alta în centru, între Checkpoint Charlie și Potsdamer Platz, unde se află alt memorial, Topografia Terorii

Capetele lui Thierry Noir, artistul despre care se spune că a fost primul care a desenat pe Zidul Berlinului

Deși toate trei au un puternic potențial turistic, East Side Gallery rămâne cea mai impresionantă și cea mai populară. Povestea ei începe în 1990, când după căderea Zidului sute de artiști din toată lumea au venit să lase pe zidul infam o mică ofrandă ideii de libertate, de viitor și de noi începuturi. 
  
Ca orice formă de artă urbană, în timp și-a schimbat aspectul și mesajul, iar Zidul a ajuns un palimpsest de scrieri noi sub care abia mai puteai desluși desenele originale.  
  
Prima restaurare s-a făcut în anul 2000, când au început să se concretizeze intențiile de a proteja East Side Gallery, nu ca pe un zid unde s-a dat undă verde la graffiti, ci ca pe un monument intangibil cu un mesaj original necontaminat.  

Vă puteți face o idee despre felul în care arăta fie din filmul de mai jos, fie uitându-vă la imaginile din 1990 vs cele din 1999, pe care le găsiți pe site-ul eastsidegallery-berlin.de, împreună cu puțină istorie a galeriei și cu detalii despre restaurarea ei. 

Ceea ce vedeți mai sus este ultima operație de "cosmetizare" suferită de East Side Gallery în vara 2009, când era pregătită pentru comemorarea a 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

 
La capătul dinspre podul Oberbaum, unde e de fapt începutul ei "oficial", se află un mic "checkpoint" cu suveniruri, unde îți poți ștampila pașaportul și poți cumpăra tot soiul de nimicuri comerciale care să îți aducă aminte de East Side Gallery... dacă ai putea uita vreodată un zid de peste un kilometru lungime, acoperit cu desene vechi de 20 de ani, peste care au venit generații de artiști urbani, grafferi și taggeri, dar care au fost îndepărtați de pe tencuială cu grija cu care un restaurator de artă ar recondiționa un van Gogh.  
  
Și - ironic - ne aducem aminte de unul dintre mesajele văzute chiar acolo, care spune că "Cine vrea ca lumea să rămână neschimbată, acela nu vrea că ea să rămână deloc" (Citatul aparține scriitorului austriac Erich Fried - Wer will das die Welt so bleibt wie sie ist, der will nicht das sie bleibt.).  

Găsiți mai multe fotografii în galeria de mai jos. Iar dacă vreți să vedeți o altă galerie de artă contemporană, tot pe un zid, dar la antipodul acesteia, ideologic și social vorbind, vă recomandăm să citiți despre Moganshan Road 50, graffiti și artă contemporană chineză în Shanghai

Textul este o variantă revizuită a celui publicat în 2010 pe metropotam.ro. Fotografiile sunt din iarna 2010 și toamna 2012.