Dino Parc la Râșnov

Cum mergeam noi ca niște corăbii ale deșertului, un pic deșelate de caldură și greutatea rucsacilor foto, de la gara Râșnovului spre pensiunea care urma să ne găzduiască timp de trei zile de Rockstadt Extreme Fest, la un moment dat ni s-a terminat trotuarul și ne-am afundat în praful unui șantier uriaș, care a culminat cu o groapă monumentală, adâncă de vreo 15 metri, în centrul orașului. La intrarea în șantier, câteva plăcuțe ne anunțau indirect că Râșnovul a pus mâna pe o groază de bani din fonduri europene, care susțin atât refacerea centrului, cât și construcția liftului cu cremalieră până sus la cetate, a noului centru de sărituri cu schiurile de pe Valea Cărbunării și a unui... Dino Parc.

Toate-s gata, mai puțin, cum spuneam, centrul Râșnovului. Așa că am fugit de acolo (cu liftul) spre zări mai puțin prăfuite, am revăzut cetatea și pe calea înapoi ne-am oprit la Dino Parc, aflat cam pe la jumătatea drumului pietruit care urcă de jos, de lângă terenul de biathlon, spre Cetatea Râșnovului. (Notă: se poate urca lejer cu piciorul, nu e musai să luați tractorașul cu remorci ca la Eforie, decât dacă vreți să mai scăpați de ceva bani - dar de asta se va ocupa Dino Parcul imediat).

Parcul tematic a costat 5 milioane de euro (fonduri europene) și se pare că încearcă să îi facă rapid la loc, dat fiind că prețul biletelor este de 28 de lei pentru adulți și 22 de lei pentru copii, depășind chiar și Antipa, care era de câțiva ani, cu 20 de lei biletul, cel mai scump muzeu din Ro.

Experiența e în acelați timp simpatică și agasantă - cei 45 de dinozauri (diplodoci, t-recși, triceratopși, stego- și anchilozauri, carnivori sau vegetarieni) sunt făcuți în mărime naturală, destul de realist și minuțios executați, fiecare cu câte o mică descriere - când a trăit, pe unde, ce greutate și înălțime avea și ce păpa la micul dejun.

Faptul că nu sunt într-o sală de muzeu sau hală expozițională, ci plasați în natură, le dă un plus de veridicitate, ca și răgetele brutale care se auzeau de jos, din vale, de la Extreme Fest. Bine, de avantajul ăsta n-o să beneficiați decât câteva zile în august, dar cu ocazia asta putem remarca ce bine ar da pe ici, pe colo, niște sunete de junglă din cretacic.

Uitatul la dinozaurii pitiți prin tufișuri imaginându-ți cum ar fi să te bată unul pe umăr e partea simpatică. Partea ceva mai puțin simpatică este că încă de la intrare îți dai seama că ai făcut o greșeală fatală - parcul e practic un imens loc de joacă pentru copii, iar tu o să te plimbi printr-o mare grădiniță, în care toată lumea țipă, aleargă și își face nesfârșite poze cu dinozaurii, călărindu-i și trăgând de ei. Dacă poți trece peste asta, vizitează Dino Parc, e o experiență simpatică (deși cam scurtă și nu atât de mulțumitoare pentru un adult relativ la cantitatea de informații).

Dino Parc Râșnov e deschis zilnic între 9:30-19:30, biletele costă 28 de lei pentru adulți și 22 de lei pentru copii (gratuit sub 3 ani), există un fel de chioșc cam fast-foodăresc numit Papazaur, au tiroliană, spații de joacă, un mini cinema, terasă, un mini-vulcan, iar ca să fiți siguri că veți mai sparge niște bani, intrarea și ieșirea se fac prin dino shop-ul cu suveniruri, jucărele și cărticele mai mult sau mai puțin serioase, totul cu și despre dinozauri.

De asemenea, bebezaurul, un roboțânc de dinozaur, e scos să bea apă de vreo trei ori pe zi și să facă turul de onoare, probabil înconjurat de un stol de zbierete entuziaste, care odinioară ar fi atras și cel mai surd și tolomac prădător. Ce vremuri...

Mai multe info găsești pe site sau pe pagina lor de Facebook.  Mai multe fotografii din Dino Parc găsești făcând click pe imaginea de mai jos: