Cross Club, cyberpunk underground in Praga

În Praga sunt atâtea locuri faine de văzut în timpul zilei și atâtea cârciumi de vizitat seara, mai ales în aglomeratul Stare Mesto, centrul vechi, încât clubul despre care vă povestim acum s-ar putea să treacă neobservat.

Cross Club e destul de departe de centru, tocmai lângă gara Holešovice (se ajunge acolo cu metroul ori cu tramvaiele 12 sau 24), și e un club cu un design spectaculos: industrial, cyberpunk, undeground, lăsându-ți la primul contact impresia că ai nimerit în vizuina post apocaliptică a lui Mad Max.

Structurat pe câteva niveluri, te primește cu terasa (și ea supraetajată) făcută din tone de metale (bucăți, resturi, țevi, roți dințate, piese disparate) sudate în ornamente industriale pline de imaginație.

La etaj e o cafenea destul de obișnuită (cu excepția faptului că e foarte ”green” în ceea ce privește materialele de construcție, toate naturale), decorată cu ceva motive africane, care nu atrage deloc atenția, decât dacă știi ce e dedesubtul ei, un labirint de încăperi cyberpunk, în care bubuie muzica și pe unde totul luminează sau se mișcă într-un dans electric industrial.

Muzica n-o să prea fie pe placul multor urechi, e un club de drum'n'bass, dubstep și techno, dar o să îți depășești aversiunea pentru housereală căscând gura și ochii la designul excelent al clubului. Într-o cameră lămpile de deasupra meselor sunt făcute din mașini de cusut, în alta se rotește un fel de ventilator făcut din plăci de bază, în alta becurile luminează din sticle verzi prinse într-o rețea de lanțuri și arcuri de oțel, iar scaunele sunt banchete de la metrou, din autobuze ori de prin gări și stații. 

Totul se mișcă, pistoane, angrenaje, ansambluri de piese din motoare; designerul care a definitivat aspectul clubului, František Chmelík, trebuie că era și electrician în timpul liber. Fascinantă combinație între fier mort, curent electric și lumină, Cross Club o să vă meargă la suflet. Nu știm cât o să rezistați acolo în DNB-ul ăla ucigător, dar e musai să faceți o pauză de bere la Cross Club.

Mai multe poze în galeria de mai jos: