Domul din Cologne


Când am văzut prima dată domul din Koeln, ne-am reamintit, făcând haz de necaz, de primul postulat al phototrotterului: dacă există o catedrală gotică în orașul vizitat, atunci musai o să fie în renovare și cu fațada acoperită de schele. Lăsând gluma la o parte, ar fi și imposibil să o vezi altfel, pentru că din cauza dimensiunilor sale este într-un continuu proces de restaurare.

Lungă de 144,5 metri, lată de 86,5 metri și cu turnuri ce se avântă la 157 de metri înălțime, clădirea deține câteva recorduri: este cea mai mare catedrală gotică din nordul Europei, are cea mai mare fațadă de biserică din lume și e a doua ca înălțime din Germania după domul din Ulm (și a treia din lume). Iar dacă vă întrebați din ce motiv s-a dorit construcția ei la o scară atât de mare, trebuie să căutăm, în stil medieval, moaștele: în 1164 orașul intră in posesia relicvelor celor Trei Crai de la Răsărit, și drept urmare în 1248 va începe construcția domului, ce va încerca să copieze stilul catedralei de la Amiens. Construcția se va întrerupe în 1473 și se va relua abia în 1842, încheindu-se 38 e ani mai târziu.

Supraviețuiește celui de-al doilea război mondial dintr-un motiv curios: din cauza dimensiunilor sale și a formei caracteristice era folosită de către piloții aliați ca reper, fiind ușor de recunoscut.

Ca orice destinație turistică majoră, este un loc foarte aglomerat, dar phototrotterul vă recomandă totuși să-l vedeți, chiar și asa. Iar dacă tot sunteți în zonă, atunci să urcați și cele 509 trepte până la punctul panoramic din turn de unde veți putea admira Koeln-ul de la înălțimea de 98 de metri.

Mai multe fotografii puteți vedea în galeria de mai jos.