Bottle opener: Shanghai-ul văzut de sus

Cea mai frumoasă seară din Shanghai a fost fără îndoială cea petrecută vizitând World Financial Center, cea mai înaltă clădire din China (492m). A doua ca înălțime din lume, la momentul inaugurării, ajungând ulterior pe locul 6 (la data scrierii acestui articol), se mândrește în continuare cu cel mai înalt punct de observație (etajul 100, 474m).

La intrare macheta Pudong-ului te pregătește pentru cityscape-ul pe care urmează să-l vezi de sus, iar apoi un lift ultra-rapid (36 km/h) te va duce cât ai clipi la etajul 100. Cu toată poluarea extremă a orașului, panorama este în continuare fenomenală. Iar dacă ai inspirația să vizitezi clădirea pe după-amiază, o să vezi și cum se aprinde orașul.

Un alt lucru interesant este podeaua, transparentă pe alocuri, ce permite să vezi orașul direct sub picioarele tale (asta și din cauza formei decupate a turnului WFC, de unde și numele căpătat, de Bottler Opener - deschizătorul de sticle). Senzația este foarte ciudată, și deși rațiunea îți spune că ești în siguranță, vei merge probabil foarte șovăielnic la început.

Iar dacă la urcare vă uitați admirativ spre zgârie-norii din zonă, acum veți schimba perspectiva și îi puteți admira de sus: turnul Jin Mao (421m), turnul televiziunii Oriental Perl (468m) si Shanghai Tower (în construcție când l-am văzut noi, dar proiectat să ajungă la 632 de metri).

Pentru fotografiat fototrotterul vă recomandă un trepied, iar pentru eliminarea reflexiilor, fie o haină neagră, fie lipirea obiectivului de geam. De asemenea, dacă sunteți înfometați, la coborâre puteți să mâncați la Blue Frog, aflat în aceeași clădire (și cu ocazia asta e musai să nu ratați toaletele high-tech din clădire, sunt o experiență unică).

Articolul pe larg îl puteți citi în metropotam, unde a fost publicat prima oară de către Cristina, iar mai multe fotografii, ca de obicei, în galeria de mai jos: