Fascinanta, bogata și săraca Sri Lanka

- Ceai. Scorțișoară. Templele budiste!
- Pietre prețioase, bijuterii, răspunde o altă voce, cu accent rusesc domol.
- Bien sûr, dacă veniți doar pentru shopping, replică vocea dinainte, rulând r-urile și ochii peste cap. 
- Yoga. Fete frumoase la spa. Ochi chornye, ochi strastnye, ațâță, chicotind, vocea rusului.
- Plantații de orez, festivaluri, ruine, tradiții, turuie, un pic agassé, celălalt.
- Crichet. Golf. [tot cu accent rusesc]
- Bazaruri! Fish curry! Deviled chicken! Stupe!
- Plaje, palmieri, snorkeling!
- Purée, unde ați făcut snorkeling pe musonul ăsta? Noi n-am prins decât ploaie în tot sudul...
 - Boje moy, mon ami, să îți explic cum se petrece vacanța cu stil în țara asta...

srilanka-27.JPG

Un francez, un rus și un român cer încă un rând (de ceai, deoarece pe toată durata festivalului din Kandy nu se vinde pic de alcool) și încep să își depene experiențele de vacanță din Sri Lanka.

Rusul a sărit din avion direct într-o mașină închiriată – cu șofer cu tot, pentru că, mai ales în vacanță, nu vrei să îți deșiri nervii conducând pe partea stângă a drumurilor sparte, prin haosul traficului srilankez. Două ore mai târziu era în capitala Colombo, la un hotel răcoros și luxuriant din Cinnamon Gardens (fostă plantație de scorțișoară, acum un cartier elegant), întrebându-se dacă să se ducă la piscină sau la un early brunch pe faleză, în grădina Galle Face Hotel, cel mai vechi stabiliment de acest fel din toată Asia (ridicat de englezi în 1864 și devenit în scurt timp buricul târgului colonial colombian).

Francezul, hotărât să încerce numai experiența locuitorului de rând și să se desfete în culoarea locală, se înghesuie într-un tuk-tuk, se duce la gară și așteaptă cuminte trenul de Colombo, fotografiind maimuțele de pe peron și transpirând șiroaie, sub privirile înțelegătoare ale localnicilor. Trei ore mai târziu ajunge în capitală, unde este jecmănit viguros de alt șofer de tuk-tuk, plătind de vreo trei ori prețul unui taxi cu aer condiționat, pentru plăcerea de a merge cu vântul prăfuitei capitale în ochi și gazele de eșapament ale autobuzelor indiene Ashok Leyland, model 1990, in nas.

Românul, care mergea direct pe litoral, găsește un întreprinzător cu un microbuz, se târguiește cu el ca în piață la Obor și obține o scădere considerabilă de preț, pentru care e foarte fericit, până când află că va împărți mașinuța cu o localnică și papornițele ei, cu destinația în direcția opusă plajei. După două ore de ambuteiaje și alte două de condus prin cea mai autentică junglă, ajunge, în sfârșit, la Unawatuna, stațiune ale cărei nisipuri sunt în top 100 al celor mai exotice plaje din lume (dar arată cam ca o Vama Veche cu palmieri și fără viață de noapte).

La prânz, rusul ia masa la unul dintre puținele restaurante de lux din Colombo, Sugar Bistro & Wine Bar. Luxul din capitala srilankeză nu seamănă prea mult cu cel din Asia continentală. Te bucuri însă de curățenie, servicii bune, mâncăruri din toate colțurile lumii, alcool (nu prea des găsit, și de calitate inferioară), și chiar de un frappe decent, totul la prețuri modeste, comparate cu cele din Europa. Toți clienții acestor restaurante posh sunt turiști sau oameni de afaceri străini.

Francezul e puțin debusolat de indicațiile maître d'hotel-ului său: „dacă doriți să mâncați, în stânga e McDonalds, în dreapta KFC”. Oripilat de idee, caută în zadar un bistro, un restaurant, o cârciumioară chic, orice, numai să nu fie o „hole in the wall” unsuroasă sau o vitrină pe roți cu lucruri deep fried neidentificate. Înfrânt, ajunge, o oră mai târziu, la McDonalds, unde se tratează cu specialitatea locală McRice and Chicken.

Cam în același timp, românul e încă în junglă cu microbuzul, ronțăind bananele pitice pe care le-a cules șoferul de la marginea drumului.

- Cred că e 1-0 pentru mine, conchide vesel rusul, stârnind un val de proteste din partea românului, care, deși nu a stat la piscină și n-a luat brunch de 5 stele, se bucură că a văzut satele înfundate în junglă, unde mai că se aștepta să îl vadă pe Mowgli fugărit de Sher Khan.
- În Sri Lanka nu sunt tigri, remarcă enciclopedia ambulantă a francezului. Doar leoparzi. Din fericire, în parcul național Horton Plains, n-am întâlnit nici unul. N-am dat nici de șerpi veninoși, respiră ușurat. Doar maimuțe și papagali, continuă, oarecum dezamăgit.

Amuzat de experiențele sterpe ale comesenilor săi, unul văzând jungla de după geam, prin sate, altul sătul de maimuțe, rusul le istorisește weekendul petrecut la safari în Yala, alt parc național, unul dintre cele mai mari și mai vechi din Sri Lanka. În schimbul sumei de aproape 500$ pe zi, a fost plimbat prin aria cu cea mai mare densitate de leoparzi din lume, a văzut familii de elefanți, a observat cum vânează mangusta o cobră indiană. A făcut glume proaste despre cocoșul de junglă și despre braconierii de blănuri și fildeșuri și a fost dus, spre ușoara lui plictiseală, la vânat păsări... cu binoclul, birdwatcher-ii din grup bifând în carnețele zeci dintre cele peste 200 de specii de păsări din rezervație.

După două săptămâni de hălăduit prin insulița exotică, unul după ruinele vechilor capitale de acum două milenii, altul după decorul pitoresc al plantațiilor de ceai, unul la snorkeling pe coasta de est, altul călărind munții în căutarea tălpii sacre de pe vârful Sri Pada (Adam's Peak, unde se zice că se află urma piciorului stâng al lui Buddha – sau al lui Adam, depinde pe cine întrebi), s-au întâlnit în mijlocul țării, la Kandy.

Kandy este o combinație atractivă între Olănești și Sinaia, cu poluarea umedă a unei metropole chineze, unde, la mijlocul lunii august, în fiecare an, se îngrămădește un sfert de Sri Lankă, alături de un număr considerabil de turiști, pentru cel mai important festival religios al țării: Esala Perahera, festivalul dintelui (lui Buddha).

Rusul venise în Kandy cu taxi-ul aerian, adică hidroavionul. Românul și francezul se întâlniseră mai întâi în timp ce alergau la adăpost de viespile uriașe de la Sigyria, apoi se revăzuseră în autobuzul ultra-aglomerat, care făcuse 70 de kilometri în trei ore, răstimp în care schimbaseră, striviți pe culoarul dintre scaune, experiențe turistice.

Pentru parada cu costume tradiționale, purtători de foc și elefanți, rusul își cumpărase bilet pe veranda Queen Hotel, unde sunt cele mai bune locuri (dar și cele mai scumpe, ajungând la 85$). Din păcate, nepotismul funcționează și aici, astfel încât locul din primul rând al rusului a ajuns sub posteriorul impunător și inamovibil al mătușii unui polițist local.

Ceilalți doi, ca să se mai bucure de culoarea locală, au văzut parada din stradă – francezul de pe un acoperiș dărăpănat, pentru care a plătit ceva parale unui întreprinzător local, iar românul din mijlocul drumului ocupat de zeci de mii de oameni. Fără să fi văzut mare lucru, toți trei au plecat de la paradă șifonați și, întâlnindu-se în pub-ul în care nu se vindea alcool, și-au împărtășit - la o ceașcă de ceai de Ceylon -  părerile bune și rele despre fascinanta, în același timp bogata și săraca Sri Lankă.

Și rusul, și francezul, și românul din bancul ăsta sunt eu. Am văzut în două săptămâni toate fețele diverse ale „perlei Oceanului Indian”, “lacrima Indiei”, fețe nu chiar atât de fericite precum dă de înțeles zicala că Sri Lanka ar fi nația oamenilor zâmbitori.

Am mers cu toate mijloacele de transport disponibile, mai puțin cu elefanți, fiind atracție turistică în lanțuri. Câteodată am avut loc doar în picioare, alteori am avut și aer condiționat.

Uneori am stat în hoteluri elegante și curate, alteori în bungalow-uri rustice, pline de țânțari, spre bucuria șopârlelor gecko de pe tavan.

Am mers cu bicicleta scârțâitoare printre maimuțele și ruinele unui oraș de 2000 de ani și am făcut „fine dining” în restaurantele de expați.

Ne-am mirat de sărăcie și de nesfârșitele bidonvilles, în spatele cărora se prefigura, la mică distanță, silueta Hiltonului; ne-am amuzat de permisiva folosire a termenilor “palace”, “hotel”, “cuisine” sau “elegance” și de uriașul patrimoniu al unei țări incluse din ce în ce mai des pe listele celor mai recomandate destinații turistice, cu rețeta completă a unei vacanțe reușite: cultură, istorie, aventură, tradiție, culoare locală, gastronomie, shopping, munte și mare, totul într-un perimetru cam cât un sfert din România.

Click pe imaginea de mai jos ca sa te duci in galeria cu mai multe poze din fascinanta, bogata si saraca Sri Lanka.

 

Articol înscris în concursul Thailanda, Te Iubesc! organizat de KLM România,

în colaborare cu Tedoo.ro și T.A.T. Balkans